V. ONLİNE EVLİLİK OKULU DÜZENLENDİ

 

Erciyes Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi (ERREM) tarafından düzenlenen V. Evlilik Okulu eğitimleri online olarak düzenlendi. 3 oturumda gerçekleşen eğitimlerin moderatörlüğünü ERÜ Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi (ERREM) Müdürü Dr. Mustafa ATAK yaptı.

1.oturum birinci bölümünde “Savunma Duvarı Aile” konulu konuşmasında Psikiyatrist Dr. Mustafa MERTER, dünyada ailenin yıkılışında etkili olan faktörleri şöyle sıraladı: Değerlerin gözden geçirilmesi ya da terbiyesiz eğitim sistemi, psikanalizin baba otoritesini yıkma projesi, fanatik feminizm, toplumsal cinsiyet, sanallık, eşcinsellik tartışmaları.  Merter, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bulunan ailenin asli fonksiyonuna kavuşması için yeni bir medeniyet inşası gerçekleştirmek gerektiğini vurguladı. Yeni Medeniyet Modelinin aşamalarını şöyle ifade etti: Nakil yerine rüşd ve güzel ahlak üzerine inşa edilmiş maarif sistemi, hukukullah-hukuku ibad, hukuk-u nefs üzerine inşa edilmiş adalet sistemi, fütüvvet, isar, infak ahlakı üzerine kurulmuş uluslararası ilişkiler sitemi, yüksek insani tekâmül akademilerinin canlanması, şahsiyetli lisan ve rahmani psikoloji, nefs psikolojisi.

İkinci bölümde “Geleneksel, Modern ve Postmodern Dönemde Aile Kurumu” konulu konuşmasında Prof. Dr. Alev ERKİLET, modernite ile birlikte ailenin bazı fonksiyonlarını başka kurumlara devrettiğini ancak cinselliğin düzenlenmesi, çocukların dünyaya getirilmesi ve gerilimlerin giderilmesi fonksiyonlarını halen devam ettirdiğini; ekonomik, dini, sosyalizasyon, bakım, boş zaman gibi fonksiyonlarını ise materyalizmin etkisi ile birlikte başka kurumlara devrettiğini belirtti.

2. Oturum birinci bölümde “Modern Yaşamın Aile ve Gençliğe Etkisi” konulu konuşmasında Prof. Dr. Ahmet AKIN, 5 M olarak adlandırılan; moda, medya (sosyal medya), mantalite (paradigma), mahremiyet, metaryalizm ile aile kavramını çökertilmeye çalışıldığına değindi. Akın evlilikte mutluluk için fazlalıkların atılması gerektiğini ve geleneksel değerlere sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.

İkinci bölümde “Evlilikte Baba Faktörü” konulu konuşmasında Prof. Dr. Sefa SAYGILI, çekirdek aileye geçişle birlikte ailelerde babanın yokluğunu dayı, amca, büyükbaba giderememektedir. Bir kuş nasıl iki kanat ile uçarsa bir çocuk da anne-babanın birlikte sevgisiyle büyür. Babanın ehemmiyeti günümüzde iyice artmaktadır açıklamalarında bulundu.

3. Oturum birinci bölümde “Evlilikte Zor Süreçler” konulu konuşmasında Prof. Dr. Sefa BULUT, çiftlerin evliliğe büyük beklenti ile girdiklerini ve kısa bir süre sonra hayal kırıklığı yaşadıklarını ve asıl evliliğin bu hayal kırıklıklarından sonra başladığını ifade etti. Bulut, ileri yaşlardaki evliliklerde uyumun daha güç olduğunu, evliliğin ilk bir yılının zor bir süreç olduğunu belirtti.

İkinci bölümde “Evlilikte Boşanma Nedenleri”  konulu konuşmasında Prof. Dr. İbrahim BALCIOĞLU, kırsal kesimden şehre göç ile birlikte bir düzensizlik oluştuğunu ve bu durumun ailelerin dağılmasına yol açtığına değindi. Balcıoğlu, bekâr kalan erkeklerde fizyolojik ve psikolojik sorunların daha fazla görüldüğünü ifade etti.

Büyük bir ilgi ile takip edilen Evlilik Okulu eğitimleri aşağıdaki linkten izlenebilmektedir.

https://www.youtube.com/channel/UCEsgVoSghLFEp_9kgFeSEAw

 

 

 

A+ A-