Gençler Hedeflerini Somutlaştırmalıdır

Kayseri İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Hedef Belirmek” konulu seminerin konuğu Erciyes Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi Müdürü Öğr. Gör. Mustafa ATAK’tı.
KAYMEK Gençlik Merkezi’nde (Eski Amerikan Koleji) düzenlenen seminere İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Hacı KAYA, İHL Platformu üyeleri ve öğrenciler katıldı. Atak, Bizim zamanımızda büyükler bize “ne olmak istiyorsanız, hedefiniz neyse büyük bir kâğıda yazın ve çalışma odanıza asın” derledi. Hedefimizi çalışma odamıza asar ve her gün ona bakardık. Burada eskilerin bizleri sadece sonuca güdülediklerini görüyoruz. Asıl yapılması gereken o sonuca nasıl varacağımızla ilgili rehberlik yapılmasıydı.

Gençlerin hedef belirlerken soyut ve genel olan hedeflerini somutlaştırması gerekir. Ekmeği küçük parçalara ayırarak yeriz, bütün olarak yememiz imkânsızdır. Mantıklı küçük hedefler koyarak bileşenlere ayıracağız. Buradaki eksik ve zayıf taraflarımızı tespit ederek bunları iyileştirici alternatifler üzerinde düşüneceğiz ve icraata geçeceğiz.

Bireyin mutlu olabileceği hedeflere odaklanması gerektiğine değinen Atak,  evvela kişinin kendini tanıması, kimsin sen? Sorusuna cevap verebilmesi, güçlü ve zayıf yönlerinin farkında olması gerekir. Üniversite yıllarımızda bir hocamız şarkı söylüyordu ve bir süre sonra çoğu insanın arzuladığı akademisyenlikten istifa ederek şarkıcılığı seçti. Birey mutlu olabileceği işi ve mesleği icra etmek için var gücü ile çalışmalıdır dedi.

Zamanın doğru ve ekili kullanımına da değinen Atak, Yarınlarınız bu günlerinize, bu günlerinize ne kadar iş sığdırdığınıza bağlı. O yüzden bu günlerimizi çok iyi değerlendirmek zorundayız. Sosyoloji biliminin kurucusu Max Weber, ilk makalesini 15 yaşında yazmıştır. Çağ açıp çağ kapatan Fatih Sultan Mehmet Han, 21 yaşında İstanbul’u fethetmiştir. Fethi nasıl yapacağının planlarını çok önceden çocukluk ergenlik yıllarında planlamış, yastıklarına yapılacak şeylerin formüllerini yazmıştır.  Şeklinde konuştu.