SANALLIK DEPRESYON VE ANKSİYETEYİ ARTIRMAKTADIR
İlim Hikmet Vakfı tarafından Nevşehir Kozaklı Diva İsib Otel Seminer salonunda düzenlenen Aile Eğitim Kampının ikinci günkü konuğu Erciyes Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi (ERREM) Müdürü Öğr. Gör. Mustafa ATAK’tı
“Aile Merkezli Sosyal İlişkiler ve Ailede Değerler Eğitimi” konulu seminerde konuşan Atak;
Günümüz insanı eskisine oranla daha fazla çalışmak durumunda kalmaktadır. Kazancımızla doğru orantılı olarak ihtiyaçlarımız da çoğalmış, önceden başın sokulacağı bir ev yeterliyken şimdi yazlıklar, ikinci hatta üçüncü arabalar vb. temel ihtiyaçlardan görülmektedir. Dolayısıyla dışarıda çalışma süresi artmış, hal böyle olunca çocuklara ve eşlere ayrılan süre de azalmıştır. Fazla zaman geçirme imkânı kaybolunca kaliteli zaman geçirme daha çok önem arz etmiştir.
Eskiden küçük evlerde belki de daha kısıtlı imkânlarla büyük mutluluklar yaşarken şimdi büyük evlerde daha fazla şeye sahip olmamıza rağmen birbirimizden bihaber ömür geçirmekte olduğumuzu ifade etti.
Jean Twenge tarafından ABD’de yapılan araştırma sonuçları dehşet verici düzeydedir. Cep telefonu vb. sanallığın arttığı 2012 yılından sonra depresyon, anksiyete, intihar ve kronik uykusuzluk 3 kat artmıştır. Bu artış tsunami dalgası gibi görülmektedir.
Çocukların zevkle takip ettiği pek çok bilgisayar oyununda adam öldürme, saldırganlık, hırsızlık normalleştirilerek, çocuklar, oyun içerisinde farkına varmadan bu tür negatif özellikleri içselleştirebiliyor şeklinde konuşan Atak, özellikle okul öncesi çocuklarına sevdikleri karakterler üzerinden değerlerimizi sunabiliriz açıklamasında bulundu.
Atak, Ailede değerler teorik uygulamayla değil tamamen pratik olarak kazandırılacağını belirtti.